Wednesday, May 7, 2014

Jako ozbiljna tema: akne i accutane kao rešenje.







Moja priča

Nažalost u Srbiji ima malo devojaka i muškaraca koji su imali hrabrosti da probaju ovaj lek i svi se bore sa problemima akni i dalje. Ja sam jedna od onih koja je rizikovala. Priča počinje standardno, kao adolescent sam dobila probleme sa aknama ali taj problem se nastavio i posle 19-te godine. Čak što je najgore proširio se i uozbiljjio. Uvidela sam da je problem ozbiljan kada nisam na ulicu više mogla da izađem, jer to nisu bile obične akne i upala kakvu viđamo, to su bili kao neka vrsta potkožnog tkiva veličine klikera, koje se gnojilo i pucalo i tako na nedeljnoj bazi. Imala sam na bradi kod usana sa obe strane, na levom obrazu i između obrva. Pored toga sma imala akne  i crvenilo i upalu. Toliko su ti krateri bili ružni i nesvakidašnji za narod da su momci bukvalno to davali kao izgovor što neće ništa samnom, bilo im je previše odvratno. Kao sve mogu ali  kuglice po licu koje se stalno gnoje ne mogu. I razumela sam. Bolele su užasno nisam mogla lepo ni da spavam i život mi se pretvorio u pakao. Naravno u Srbiji niko nije znao šta je a išla sam kod "vrhunskih" doktora privatno i državno.
Čim sam otišla kod tate u Finsku,državni doktor je u roku dva minuta postavio dijagnozu. Ne znam na srpskom da objasnim jer sam jedva i na Finskom razumela ali imala sam dve opcije, ili hirurški da se vadi i naravno vraćaće se ili da pijem Accutane. Ja sam čula za taj lek u Srbiji ali su pričali o tome kao o kontraceptivnim pilulama, smrt, užas, grozno! Rekla sam jako zabrinuto sve to doktoru, ali on mi je predočio sve o tom leku kako ima vliku knjižicu loših efekata ali da u svojoj praksi od 20 godina nije imao pacijenta koji se vraćao sa lošim vestima. Pogledao je moje nalaze hormona, krvi i sve što sam dostavila i krenuli smo sa terapijom. dao mi je ovo da pijem jedan dan jednu pilulu, drugi dan dve i tako tri meseca, plus dve nedelje antibiotike zbog upale. U početku je to izazvalo da mi bukne lice nikada gore i to je tako trebalo. Onda posle mesec dana se sve sasušilo polako, i tako još dva meseca. Koža mi se jaaaakoooo osušila i to je bilo jedan od efekata koji moraju da se dese, ali preživela sam naravno. I tako do danas moja koža je bez bubuljice i  ikakvih problema i sve ono je kao neka daleka prošlost. Jedino što imam jeste efekat od tabelta koji će bogami trajati ako ne i ceo život a to je, da koža mi je prirodno masna ali ona se i dalje dosta suši, pa ne smem da koristim proizvode za suvu kožu jer bi lice bukne ali ne od bubuljica nego od crvenila i mitisera , jer je previše masno. Takođe ne smem da koristim kreme za matiranje jer mi previše osuše lice i bude zategnuto. Nego moram da koristim kreme koje  hidriraju i to je to. Pošto se nisam konsultovala sa doktorom više posle terapije ne znam tačno ima li neka specijalna krema ali znam da ove labaratorijske kuće tipa Eucerin i tome slično imaju baš kreme za kožu posle intezivnih tretmana. Kupila sma neke i pisaću o tome sutra.

NEGA LICA POSLE

Moja trenutna briga o licu je jako jednostavna, i imala sam priliku da dobijem na poklon kozmetički tretman kod vrhunske kozmetričarke iz Finske gde idu poznate ličnosti iz cele Skandinavije, i tokom tog jednog tretmana sam saznala mnogo toga a sve je isto potvrdio i sam dermatolog a to su sledeće:
1. Minimum je naaajvažniji
2. Skidanje šminke je.....nemam reči kako da objasnim, ali recimo da je da postoji veća reč od najvažnije....
3. Ujtro  samo umivanje hladnom vodom bez ikakvog sapuna ili bilo šta što čisti lice. Znači samo čista voda, krema i kraj
4. Koristiti bilo kakve kreme za ispod očiju dok ste mlade, ne morate da ste izbirljive samo da su dosta koncentrovanije po pitanju hidratacije
5. Uveče BEZ noćne kreme! Sem ako nemaš 40 godina i više nema potrebe da trpaš kožu hemikalijama tokom noći kada koža pokušava da se sama regeneriše. I verujte mi ona radi savršeno odličan posao sama bez pomoći kremica ili bilo kakvih čudotvornih kremica. 
Poenta: mladi ste, pravi ste i nema potrebe da se još trpate sa nekim hemikalijama. Minimum je potreban. Najvažnije je da vam je lice čisto i hidrirano. Gelovi i serumi su sve višak koji devojkama pre 40-te i te kako nisu potrebni. Dobra ishrana i puno vitamina je ključ svega i mnogo delotvornije od skupocenih seruma i kremica.

 O leku
      U pitanju je    Isotretinoin i molila bih vas da se raspitate kod lokalnog farmaceuta o tom leku.                      
Lek se zove u americi Accutane a u Evropi racutane, ne znam zašto. Ja ne znam farmaceutski da vam kažem o ovome leku aman baš ništa. Nisam stručna za to pa ću vam samo prevesti sa ovog sajta.

Ovo je jedna vrsta vitamina A, i zbog toga nisam smela da uzimam  nikakve vitamine gde imam vitamina A
Jako je opasan za trudnice i žene koje žele u narednih dve godine da zatrudne. Meni je doktor preporučio da pazim i smislu da po pravilu godinu dana je potrebno telo da i se detoksira od toga kada prestaneš da piješ, ali mi je iskreno posavetovao da to kod mene budu dve godine jer bolje biti 100% siguran. To je najvažniji deo što ga zanima jer ako slažeš i zatrduniš tokom uzimanja ili malo posle uzimanja leka dete će imati neki problem i to baš ozbiljan. zato ne zezajte se.

-ne smete da donirate krv isto u tom periodu detoksikacije
- Obavezno obavestite doktora ako imate sledeće probleme: istoriju depresije, astme, bolesti ili probeleme sa kostima, dijabetes,jetre ili bilo kakav problem sa ishranom.

Neželjena dejtsva:

-depresiju, probleme sa koncentracijom, nesanicu, promene u ponašanju,halucinacije
-utrnulost, slabost jednog dela tela
-zamućen vid,  iznenadne i jake glavobolje sa povraćanjem
- probleme sa sluhom 
-iznenadne napade ili kao na engleskom seizure
-gubitak apetita
-dijareju
-simptome gripe, temperaturu
-alergija na koži kao što je crvenilo, guljenje kože ili svrab
-vrtoglavicu, umor i nervozu
- suvoću u ustima, usnama i nosu

I još dosta toga....ali doktor mi je rekao sve ovo će se pojaviti odma, iako vidim bilo kakavu naznaku da se isti dan javim i prekidamo. Pa se nisam ni uplašila. Oni se više boje antibiotika tamo nego ovoga, pa mi je sve bilo time rečeno haha





Meni je doktor tražio analize koje sam radila u Srbiji pre toga a to su krvna slika i hormoni koje sam radila pre menstruaciju, tokom i posle menstruacije. Ne znam tačno šta je bilo u pitanju ali verovatno hormoni štitne i još neki. I to je to, kada je utvrdio da nisam bolesna, nisma imala ozbiljne operacije i da sam sve u svemu zdrava osoba, dao mi je mo mojoj težini i visini dozu koju sam trebala svaki dan u isti vreme da uzimam. 

                                              VAŽNO!!!!!!!!
Pošto sam vam preporučila krajnje i jedino rešenje za koje znam, što se tiče akni, naglasiću da nisam doktor i nikako ne smete ovaj lek da uzimate bez konsultacije sa doktorom. Nažalost kada sam ja ovde uzimala drugu kutiju jer nisam bila u Finskoj, oni su mi dali to bez recepta, što me je šokiralo jer u Finskoj ne daju bez recepta ovakav lek. Danas sam zvala apoteke u Beogradu i potvrdili su mi da i dalje može da se uzme bez recepta ali pod preporukom doktora. Ovo je jako skup lek, jak i MORA pod nadzorom stručnjaka da se uzima. I kada kažem stručnjaka ne mislim na kozmetičarke koje su završile jednogošnji kurs ili školu za negu lica,, nego doktor koji je završio medicinski fakultet jer je u pitanju ozbiljna medicinski lek! Ovo naglašavam jer možda ovo budu čitale mlade devojke koje su u svojim tinejdžerskim godinama kada moraju da se imaju bubuljice i kada je to sasvim normalno. A znajući sebe i moje vršnjakinje u tim godinama, ovo bi im izgledala kao jako dobra ideja bez konsultacije sa doktorom i roditeljima. Što se tiče starijih znam da ste već u uvodu shvatili o kojoj je ozbiljnosti reč.


Za kraj želim da naglasim da je ovo MOJE iskustvo, i da sam želela da podelim sa vama. Svako ima individualno, ali iz mog iskustva i iskustva mog okruženja, niko nije imao problem sa ovim lekom.Postoji veliki jaz za ovaj lek ali smatram da su doktori u Finskoj gde sam živela mnogo bolji od naših i da mi ne bi davali lek koji šteti toliko. Da naši doktori preteruju to stoji, ali potrebno je jer ovo nije običan antibiotik. Ja imam minimum 15 osoba koje lično znam da su uzimale ovaj lek i ni jedna nema nikakvih zdravtvenih problema, jer su sve pre uzimanja leka bile zdrave osobe. Moje tri drugarice iz Finske su to uzimale i  rodile zdravu i pravu decu, i nisu postale bolesne i nisu imale nikakvih kontra efekat. Da znam barem jednu osobu sa posledicama odmah bih i o tome pisala, ali ja lično ne znam. Da ih ima, sigurno da, ali sve zavisi od njihovoh predhodnog zdravstvenog stanja. To vam dođe kao kontraceptivne pilule, jer je nešto kontravezno a sve zavisi kakav ti je doktor i zdravlje kako će uticati na tebe.
Nikada se nisam obazirala na " rekla i kazala". Nije jednostavno ni jeftino ali mislim da se isplati. Želela sam od brdo saveta da vam dam ja još jedan pa se sami opredelite za sebi najbolji. Ovo je 100% delotvorno i nema mesta za grešku. Ako ne znate šta ćete više sa problemima sa kožom, skupite pare i idite kod dobrog dermatologa i to privatno. On će vam odraditi analize krvi i šta već treba i na miru donesite ispravne odluke o rešenju. Naravno, osobe sa bilo kakvim ozbiljnim problemima, tipa jetra, jajnici, srce, mozak sta god, ne verujem da će moći da uzimaju. Samo osobe dobrog zdravlja. Uvek postoji i mogućnost antibebi pilula ali po meni je to gora varijanta jer sam videla šta velika doza hormona uradi devojkama, i kada uporedim to sa ovim lekovm, više uspeha ima lek. 


Pozdrav i želim vam lep sunčan dan :)




11 comments:

  1. Drago mi je što je problematično lice za tebe sada prošlost! Reci mi, jesi li imala fleke i ožiljke posle akni i ako jesi, kako si rešila taj problem?

    ReplyDelete
  2. Ja nemam neki tezi vid akni,Iskreno,nikada ne bih ni pokusala sa nekim tabletama,da narusavam svoje zdravlje,zarad lepe koze lica!! stvarno nisam toliko zagrizena,volim da vidim da je nekom cisto lice,ali sta cu kad se 10 godina borim sa aknama,malo se smire,malo vrate,i to je to,cak me i moj ginekolog terao da koristim pilule,NISAM ZELELA!! :) sada se druzim sa LRP duo + ,i njihovom gelom za umivanje,pa kada sprzim bubuljicu,namazem Saljicev melem za opekotine,i za 2 dana je vise nema!! :)

    ReplyDelete
  3. Hej Ana, imam fleke nažalost jer to je rekao da će morati laserski, ali nisam nikada otišla iskreno i nisu preveliki ožiljci, baš minimalni. Od sunca, krema vremenom je sve prošlo :)

    Coko, ja sam baš morala, imala sam ozbiljne probleme i samo su mogli da se pogoršaju. Nije to što mi je izgledalo užasno nego što me je lice ozbiljno bolelo i užasno je bilo. Probala sam sa svim drugim stvarima ništa nije to moglo da reši osim hirurški ili tabletama. Zdravlje na svu sreću nisam narušila tako da mi je drago da ne osećam one bolove upale i svega..... :(

    ReplyDelete
  4. I naravno svako po svojoj želji treba da ide, jer izuzetno poštujem i divim se tvojoj upornosti da izdržiš bez hemikalija, svaka čast! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti!! I drago mi je da si i ti nasla nesto sto ti pomaze,pa makar bile i tablete!! :)

      Delete
  5. Jao, čitam početak posta i imam osećaj kao da sam ga ja pisala. Znam tačno kako ti je bilo, zagnoji se ispod kože i izgleda kao čvoruga, a nigde rupice kroz koju možes da iscediš gnoj. Ne vidiš ni da li sazreva, a ono samo raste li raste.. Ne daj bože da pređeš prstom preko toga, boli, ubija.. Ja stvarno ne znam zašto se to meni dešavalo, generalno mi je koža mešovita i kada je ne čačkam non stop (a jednostavno moram zbog nervoze) nema nikakvih problema. Bubuljica, dve, ništa preterano. Malo veći problem su mi mitiseri, ali se i njih polako rešavam. Ali te potkožne, stvarno su mi zadavale noćne more. Ja sam ih bušila, grebala kožu, pravila rane, samo da bi gnoj izašao na bilo koji način. Vrhunac svega je kad mi posle tog "kopanja" ostane krasta po sred čela, a ja sva srećna što gnoja više nema. Ne bih se usudila da koristim ovaj lek jer svoje probleme mogu rešiti kozmetikom, samo treba upornosti, a i "pubertet" me još nije napustio, ali ne smem zaboraviti ni problemčić sa jetrom. Više brinem zbog svoje sestre, kojoj su obrazi upaljeni i to unazad 5, 6 godina. Stvarno ima problema sa licem, i pored toga što stvarno nema vremena da pazi na gomilu kozmetike i da proučava šta bi joj odgovaralo, ja malo istražujem za nju i stalno joj donosim proizvode za koje mislim da bi joj odgovarali. Ovo ću da joj preporučim sigurno, neka ode kod doktora i neka se raspita. Mislim da je vreme da se reši tih bubuljica, i sama će sebi biti mnogo lepša i sigurna sam da će osetiti olakšanje. Možeš li, molim te, samo da mi kažeš koja je cena ovog leka otprilike u Srbiji?
    Hvala :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Znači nisam usamljeni slučaj :)
      Drago mi je da si uporna i ti ne bi nikako smela zbog jetre taj lek, čak mislim da ti doktor neće ni dati nažalost. Što je sigurno sigurno je,rešio bi ti probleme ali u tvoj slučaju bi ti više naškodio zdravlju...a zdravlje je sve. Da li si razmišljala laserski da vidiš nešto? Ima skuplja verzija onog lasera kući u Zepter da se kupi, to j e meni pomagalo kod strine kada sam bila....pogledaj, to su alternative. A ako si još mlada onda daj vremena. Znam kako e, samo kada se setim taj bol i nemoć da uradiš bilo šta....ufff....
      Ja da te ne lažem pošto sam kupovala pre 5 godina ako ne i 6, miislim da je bio 2500 din ali sutra idem do apoteke jedne koja je bolje snabdevena zbog nečega drugog i pitaću koliko je kod njih i ako imaju i ovde ću ti odgovoriti, može? I obavezno neka ti sestra ode kod doktora jer možda on ima sigurnije rešenje za nju od ovoga a možda pak i ovo... :)

      Delete
    2. Naravno, nije moja situacija vise tako strasna, potkoznih nema mesecima :) sve se polako resava, ali bi mi informacija za cenu, zbog sestre, jako trebala. Preporucicu joj ovo i reci cu joj da ode kod doktora obavezno, ona ovako nema zdravstvenih problema i verovatno bi joj samo pomoglo :)
      Hvala :)

      Delete
    3. E danas sam saznala, ima od 1200 i 2600 din, tj koja je jacina. A to zavisi koliko joj doktor da, i mislim da ce da joj traju oko mesec ipo dana.ILi dva...hmm nikako da se setim ali opet to zavisi od kolicine koju joj doktor preporuci :)

      Delete
  6. Ja sam trenutno 5.mesec na Roaccutanu i licno poznajem jednu zensku i jednu musku osobu koje su ga pile pre mene i prezadovoljni su sad a i kontaktirala sam vise devojaka sa foruma ana.rs koji takodje nisu imali nikakve opasne nuspojave pa sam odlucila da prihvatim predlog svoje dr i nakon 5 godina borbe sa bubuljicama resim problem jednom za svagda.Dr mi je takodje rekla da od kako je pocela da radi je upoznala preko 500 ljudi koji su pili ovaj lek i jedine nuspojave koje su svima zajednicke su bila suva usta,suva koza lica i da ne moraju da peru kosu po 2nedelje- ta nuspojava mi se svidja:)) Zao mi je sto je kod nas ovaj lek toliko na losem glasu jer ljudima koje poznajem i meni je promenio zivot:)Zanima me kakva ti je bila nega lica i kako si se sminkala dok bi bila pod terapijom tj koju sinku si koristila?:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ufff dobro si to nagovestila, vidiš nisam se setila o tome da pišem. Napisaću ti ovde pa ću o tome još malo pisati u sledećem postu taman.
      E tada sam morala što manje da tretiram kožu hemikalijama, pilinzima i kremicama. U početku barem meni je bilo jako upaljeno lice jer je sve izlazilo iz mene kako sam ja to mislila hahahha....tada sam prvih dva meseca izbegavala sminku i koristila kremu sa visokim faktorom. Bila je u pitanju neka finska farmaceutska kuća, ali i ovde možeš da nađeš samo gledaj farmaceutske da su. Posle dva meseca kako je sve počelo da jenjava, polako ali sigurno sam ubacivala šminku. Bila sma u iskušenju da stavljam jake pudere i korektore ali sam želela da koža diše kada je pod takvom terapijom, pa sam koristila blage pudere od dr Hauške, i to je to. Nije prekrivalo Bog zna šta ali je barem ujednačio ten. Ostalo sam sve normalno. Znači hidratantna krema sa faktorom što većim (ali pazi Eucerin ima to za sunčanje koje su jako masne,, tako da biraj kreme za dnevnu negu koje imaju faktor a ne za sunčanje), skidala sam šminku mlekom za lice, umivala se samo uveće nekom blagom penom za lice i stavljala umirujući tonik bez alkohola i tako u krug. E sada, ja sam imala listić sa sastojcima koje sam trebala da izbegavam u kremama i više ga nemam :(((((((( ali znam da kada sam išla u apoteku da je Dr Hauška i ti prirodni kozmetički proizvodi su jedini bili 100% to sa liste. Znam da su mi i doktor i kozmetičar naznačili da Vichy izbegavam jer imaju neke štetne sastojke koje izazivaju alergije pa nisam izazivala sreću. ja sam jako zadovoljna sa Hauškom, Bioderma i Roc proizvodima i tu nećeš pogrešiti. A baš ću sada da napišem post o proizvodima koje sam još koristila :)

      Delete